piątek, 17 lutego 2012

WARTO KARMIĆ PIERSIĄ

Mleko matczyne jest najlepszym pokarmem dla noworodka, zwłaszcza w pierwszych miesiącach życia. Jest ono pełnowartościowe i dostarcza dziecku wszystkich potrzebnych substancji. Pokarm matki jest dostępny w każdej chwili, ma zawsze odpowiednią temperaturę i nie wymaga dodatkowego przygotowania. Wzmacnia także mechanizmy obronne w organizmie dziecka konieczne do walki z chorobami. Pokarm mamy dopasowuje się też dozmieniających się potrzeb maleństwa. Karmienie piersią może okazać się dużo wygodniejsze od karmienia z butelki, ponieważ pozwala uniknąć dużych przygotowań, nie trzeba też niczego sterylizować. Po przyjściu na świat organizm noworodka zmuszony jest do wytwarzania własnych mechanizmów obronnych, ponieważ początkowo jest on ich całkowicie pozbawiony. Dlatego też choroby noworodków mogą być bardzo niebezpieczne. Mleko matki zawiera m.in. limfocyty typu B, T, makrofagi, neutrofile, lizozym, znajdujące się w siarze, czyli mleku produkowanym w pierwszych dniach po porodzie. Komórki te stopniowo giną w przypadku odciągnięcia siary i umieszczenia jej w lodówce lub podczas gotowania czy zamrażania pokarmu. W mleku matki znajdują się również: woda - stanowi ponad 80% pokarmu, w niej rozpuszczalne są wszystkie substancje odżywcze, potrzebna do prawidłowo funkcjonowania nerek; białko - najlepiej przyswajalne, podstawowy budulec młodego organizmu; tłuszcze - pokrywają około połowy dziennego zapotrzebowania energetycznego dziecka, a niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT przyczyniają się do rozwoju mózgu, wzroku i pomagają w utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia krwi; węglowodany - źródło energii, laktoza - cukier mleczny; enzymy - chronią przed chorobami i alergią; witaminy - mleko matki zawiera niemal wszystkie witaminy niezbędne do przebiegu procesów życiowych, jedynie należy uzupełniać o wit. D oraz wit. K do ukończenia 3. miesiąca życia; składniki mineralne - gwarantują prawidłowy rozwój oraz zdrowie. W mleku matki są m.in. sód,. potas, magnez, żelazo, wapń, cynk. Noworodkowi w zupełności wystarcza tylko mleko matki, dlatego zaleca się karmienie wyłącznie nim do ukończenia przez malca 6. miesiąca życia. Dopóki maluch nie ukończy 4. miesiąca życia, jego układ trawienny i nerki nie są jeszcze dostatecznie dojrzałe. Trudno jest im więc poradzić sobie z pokarmami innymi niż mleko.Prócz niezbędnych składników, jakie zawiera mleko matki zwrócić należy także uwagę na inne korzyści płynące dla dziecka, a więc mleko mamy jest świeże, maluch nie musi czekać, a naturalny pokarmie tylko syci ale też gasi pragnienie; gdy temperatura przekracza 28st.C, automatycznie zwiększa się ilość wody w mleku. Ssanie piersi także uspokaja, gdyż wydziela się cholecystokina, która uspokaja i pomaga zasnąć. Ssanie piersi zapobiega tez wadom zgryzu, zmuszając do pracy szczękę, żuchwę i język, ułatwia rozwój mowy. Korzystnie wpływa też na rozwój intelektualny, dzięki zawartym w mleku kwasom tłuszczowym oraz poprzez bliski kontakt z matką. Karmienie piersią niesie również korzyści dla matki - chroni kobietę tuż po porodzie przed krwotokiem, przyspiesza zwijanie się macicy po porodzie, a wydzielanie się oksytocyny podczas karmienia poprawia jej nastrój, co w efekcie powoduje nawiązanie silnej więzi emocjonalnej z dzieckiem. Karmienie zmniejsza też ryzyko anemii, osteoporozy w starszym wieku, zmniejsza ryzyko raka jajnika i raka sutka. Naturalne karmienie zapobiega ponownemu zajściu w ciążę - jako naturalna forma antykoncepcji, ale tylko pod pewnymi warunkami: niemowlę nie jest uspokajane smoczkiem, dokarmiane, dopajane, a najdłuższa przerwa między karmieniami nie trwa więcej niż 6 godzin. Okres bezpłodności przedłuża się do co najmniej 12 tygodnia po porodzie. A prawdopodobieństwo zajścia w ciążę w ciągu pierwszych 6 miesięcy wynosi ok. 1%. Prócz powyższego,karmienie piersią jest bardziej wygodne, gdyż nie trzeba sterylizować butelek, smoczków, podgrzewać mieszanki, a poza tym jest tanie i ekologiczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz